woensdag 12 februari 2020

Michael McDonald

Wat moet het een aparte ervaring zijn om zowel in Steely Dan als in The Doobie Brothers te hebben gespeeld en in dat laatste geval zo nu en dan nog spelen.
McDonald is een uitstekend toetsenist, zanger, songwriter en producer.
Bij Steely Dan hebben ze van Mike (voor vrienden) vooral gebruik gemaakt als achtergrond zanger. Zowel op een aantal albums (Ao Katy Lied en Aja). Zijn samenwerking was zo close dat hij wel als een van de vaste leden gezien mag worden.
Fagen en Becker hebben altijd nadrukkelijk als duo de naam Steely Dan gedragen, maar Michael McDonald was zowel in de studio als tijdens tournees een vaste en belangrijke pion.
Zelf was ik mij nooit zo bewust van zijn rol bij Steely Dan hoewel hij gewoon op diverse hoezen staat vermeld met soms een foto en al. Pas toen hij naar de Doobies ging werd mij duidelijk waar hij vandaan kwam....


Zijn rol bij de Doobie Brothers kan niemand omheen. Een van z’n succesvolste nummers is What A Fool Believe.
Door problemen met de gezondheid was frontman Tom Johnston weggevallen en nam Mike zijn plaats in.
Hoewel Mike ook later nog regelmatig een bijdrage leverde aan de Doobies was hij met name in de jaren 75-82 degene die een enorme stempel op de band drukte.
Tot de komst van Mike hadden de Doobies vooral recht voor z’n raap Rock gespeeld en met de Soft-Rock, Pop en een vleugje Soul was de invloed van Mike duidelijk hoorbaar.
Tom Johnston is na een aantal jaren weer opgekrabbeld en beide heren vormen op dit moment onderdeel van de formele bezetting. Opmerkelijk is dat de laatste jaren de heren met de Doobies dan weer wat meer Country Rock en Southern Rock zijn gaan maken.
Toch nog even terug naar het nummer What A Fool Believe. Als je Mike daar hoort zingen snap je waarom perfectionisten als Fagen en Becker interesse in hem hadden.
Een mega hit is dat nummer geworden met alle Grammy’s die je maar kan bedenken.
Mike werkte verder samen met oa Chicago, Toto en Kenny Loggins (medesschrijver What a Fool Believe).

Naast een aantal heerlijke platen met Steely Dan en de Doobies heeft Mike ook een serie geweldige soloplaten gemaakt.
Zijn soloplaten die ik ken vind ik om te smullen. Het is dikke vette Blue Eyed Soul. Yummie!
Ik ken ze niet allemaal maar z’n debuut album If That's What It Takes en Sweet Freedom mag je niet missen.
Helaas heb ik ze niet op vinyl maar digitaal is alles te vinden!
Het album Sweet Freedom is een soort de best of Michael McDonald met daarop uiteraard ook het nummer What A Fool Believe.
Het album is daarnaast interessant omdat er ook betere solowerkjes van Mike op te beluisteren zijn.Verder bevat het album een tweetal duetten. Een met Patti LaBelle en een duet met James Ingram. Blue Eyed Soul in duet met twee van dit soort giganten. Dan durf je wel!

Mike Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten