zondag 14 juli 2019

Sweetheart Of The Rodeo

Bij sweetheart denk ik aan meisjes die te mooi, te lief en te onschuldig zijn om er een hooiberg mee in te duiken. Zeker niet tijdens de rodeo!
Maar misschien heb ik door deze gedachtekronkel wel veel mooie kansen laten lopen.

The Byrds begonnen als The Jet Set. Wat een bizar slecht gekozen naam! Zeker omdat ze zich graag lieten inspireren door ene Bob Dylan.
De eerste twee albums van The Byrds waren dan ook sterk Folk Rock gericht.
Daarna kwam – wat ik de mooiste periode uit de muziekgeschiedenis vind – een drietal psychedelische platen. The Byrds waren hierin zeker een partij die enorme invloed had hoe muziek zich verder ontwikkelde.
Opmerkelijk was dan ook dat na drie psych platen ze met een country plaat kwamen.
Dit had alles te maken met de komst van het wonderkind Gram Parsons.
Gram Parsons is wat mij betreft ook DE uitvinder van Country Rock. The Stones hebben zelfs een ode om die reden aan hem gezongen. Leuke quiz vraag: welk nummer is dat ?
Naast uitvinder van de Country Rock is Gram Parsons ook de ontdekker geweest van Emmylou Harris. Ook zo’n artieste waar je nooit teveel platen van kan hebben.

Dit album Sweetheart Of The Rodeo is een echte gamechanger zonder dat het album direct commercieel een enorm succes werd.
Heel veel artiesten deden wel eens een knipoog naar de country, maar met dit album lieten de Byrds horen hoe Country Rock voortaan gemaakt moest worden.
Met dit album verhuisde The Byrds letterlijk en figuurlijk van Californië naar Nashville.
Opmerkelijk is dat daar waar Gram Parsons The Byrds van de Psychedelische Rock los wist te weken, hij zelf wel doorging met wat volgens sommige de basis was voor deze muziekstijl.
De pretmiddelen (inclusief alcohol) zijn dit multi talent dan ook noodlottig geworden.
Hij voelde dit zelf mogelijk al aankomen en op jonge leeftijd had hij al aangegeven dat hij verbrand moest worden in de woestijn.
Lastig was het om aan die wens te voldoen en er gaan nogal wat varianten de ronde hoe z’n vrienden dat uiteindelijk voor elkaar hebben gekregen.
Een van de varianten is uitgewerkt in de film Grand Theft Parsons.
Bizar waargebeurd verhaal. De twee vrienden Parsons en ?????? hadden elkaar beloofd dat bij overlijden van een van de twee de ander deze in de woestijn zou verbranden.
Past perfect in die Psychedelische periode. En als ik eerlijk ben? Als ik dood ben mogen ze me aan de haaien opvoeren! Wel even checken of ik echt dood ben!
Neemt niet weg dat Parsons veel en veel te jong letterlijk en figuurlijk is opgebrand.

Laten we er vooral niet te lang bij stilstaan wat al die veel te jong gestorven talenten ons voor moois hadden kunnen brengen. Maar laten we vooral genieten van de erfenis die er WEL is: Sweetheart Of The Rodeo……………


Geen opmerkingen:

Een reactie posten