zondag 12 mei 2019

Yarbirds

Hoewel de band formeel nog bestaat, waren het natuurlijk vooral de eerste jaren waar de band een unieke positie innam.
Eind van de zestiger jaren werd er flink op los geëxperimenteerd in muziekland. Muziekstijlen werden gecombineerd en ook de nodige pretmiddelen zorgde dat de kantlijnen flink werden opgeschoven. Of opgesnoven?
Zo experimenteerde The Yarbirds met R&R, R&B, Folk, Blues, Pop en werd Bluesrock toch hun belangrijkste basis.
Niet gek die flirt met de blues want voor ze zelf platen maakte traden ze op als tourneeband van Sonny Boy.
The Yarbirds zijn voor veel grote namen het vertrekpunt in hun carrière geweest. Eric Clapton begon er zijn bestaan voor hij naar The Bluesbreakers ging. Clapton wilde vooral pure blues(rock) spelen terwijl bij de Yarbirds het experimenteervirus niet te stoppen was.
Jeff Beck wist daar als geen ander invulling aan te geven. Hoewel ik een enorme liefhebber ben van blues(rock) kan ik de pure vorm van Psychedelische Rock enorm waarderen.
Niet die commerciële verdwaalde varianten zoals The Beatles en The Stones een keer gedaan hebben. Pure Psychedelische Rock…………. En wees nu eerlijk Evil Hearted You is toch een prachtige song die in die categorie valt? Brrr wat goed.

Nadat gitaargoden als Clapton en Beck hun stempel op The Yarbirds hadden gedrukt was het de beurt aan Jimmy Page. Toen werd al een beetje duidelijk waar het met Led Zeppelin heen zou gaan. Bluesrock maar dan (zeker voor toen) steeds een beetje brutaler afgewisseld met wonderschone akoestische nummers. Maar in 1968 was het toch afgelopen met The Yarbirds. Teveel wisselingen in de bezetting en verschillen in creatieve ambitie.
Er lag echter een verplichting voor een serie concerten. Alleen als Jimmy Page om zich heen keek? Niemand meer. Hij zat wel met dat pak contracten! Zo trommelde hij een nieuwe drummer op wat misschien wel een van de meest game changing moments in de rock geschiedenis is. Die drummer was namelijk John Bonham die met Robert Plant meekwam.
Plant was als zanger benaderd en voor bas was de keuze simpel, want Page en John Paul Jones kende elkaar al van eerdere klusjes. Voor ze überhaupt een plaat hadden gemaakt gingen ze als The New Yarbirds in Scandinavië op tournee! Je zal ze maar gezien hebben?
Zo van : IK heb the New Yarbirds zien spellen! Terug in de UK doken ze de studio in. Door wat grappen van anderen die geen vertrouwen hadden in dit viertal werd de naam omgedoopt in Led Zeppelin………….. Een loden zeppelin is immers een kansloos geheel om naar grote hoogte te stijgen.
We weten inmiddels hoe het is afgelopen! Keith Moon THNX

Geen New Yarbirds dus en zo stond in 1992 de weg open voor een herstart van The Yarbirds.
De plaat Birdlands uit 2003 (?) is echter Yarbirds onwaardig. Ondanks dat Dreja & McCarty – twee van de oorspronkelijke oprichters – deelnamen aan dit project.
Er werd zelfs een “elftal” aan topgitaristen binnengehaald om dit album maar tot succes te maken. Zo spelen Jeff Beck (geen officieel lid meer), Bryan May, Steve Vai, Joe Satriani, Slash, Steve Lukather en Jeff Baxter een deuntje mee. Hoewel het technisch allemaal prima is, ontbreekt het aan overtuiging en vooral aan enthousiasme wat onmiskenbaar deel uitmaakte van het 60er jaren geluid van The Yarbirds.
Daarom maar een oudje op de speler......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten