woensdag 22 januari 2020

Sam Cooke

Deze geweldige zanger zat al in de hemel voor de meeste van ons interesse in muziek kregen. Hij mag daar vandaag de kaarsjes uitblazen en de taart aansnijden. Met Otis, Marvin en Aretha is dat vast een geweldig feestje!

Het verhaal van Sam Cooke is een van de vele tragediƫn in de geschiedenis van de moderne muziek. Daar waar ik van de week probleemloos een lijst intikte welke rock artiesten er door een vliegtuigcrash zijn omgekomen is het aantal dat vermoord is ook bizar. Peter Tosh, John Lennon, King Curtis, Marvin Gaye en Sonny Boy zijn er een paar die zo bij mij opkomen. Sam Cooke is in een hotel doodgeschoten door een hotelmanager die zich bedreigd voelde.

Cooke kwam waarschijnlijk verhaal halen omdat een prostituee die hij naar z’n kamer had meegenomen er met een aanzienlijk bedrag vandoor was gegaan. Er blijven rond deze moord nog veel vragen. Heel veel vragen. Omdat het 56 jaar geleden is zal de waarheid wel nooit boven water komen. 

Sam Cooke zong vooral Soul en Rhythm & Blues. Prachtige stem en heerlijke warme muziek. Ondanks dat Sam op jonge leeftijd ons heeft verlaten heeft hij een indrukwekkende discografie achtergelaten. Een fors aantal studio albums en de rij compilaties is ontelbaar geworden.

Een paar jaar na z’n dood verscheen de LP The Man Who Invented Soul. Pakkende titel en niet geheel onterecht. Hierop mooie covers als Blowing In The Wind en The Great Pretender.
Met de titel The Man Who Invented Soul is begin deze eeuw een CD box uitgebracht met dik 170 nummers. Smullen! Dat Sam Cooke een enorme invloed heeft gehad op een diversiteit aan andere artiesten hoeft geen betoog.
In Nederland heeft Sam postuum een paar hits gehad. Daarvan is It’s A Wonderful World echt een mega hit en staat ook nog steeds in de Top 2000. Dat nummer is ook gebruikt in een 501 reclame. Was trouwens allemaal prima muziek die gebruikt werd in die reclameserie!

It’s A Wonderful World is natuurlijk een prima nummer, maar als je een door de catalogus van Sam bladert dan kom je zoveel meer parels tegen! Voor wie nog met Sam Cooke moet beginnen zijn vooral de compilatiealbums wel een aanrader. Betaalbaar en mooie sets aan songs.
Persoonlijk hoop ik stiekem dat er een box gaat komen met daarin alle studioalbums die tijdens z’n leven zijn verschenen. Dat geeft echt een mooi beeld van de ontwikkeling van deze geweldige zanger en uitvinder van de Slow Soul.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten