maandag 30 september 2024

Uncut: Big Star

In de Uncut van oktober ruime aandacht voor Jimmy Hendrix en het derde deel van de Neil Young Archives. Dat met de vele recensies van nieuw materiaal en namen als Jack White, John Mayall en Nick Cave op de cover afgelopen zaterdag maar een exemplaar meegenomen.
 
Nadeel van dit soort tijdschriften is dat je er alleen maar hebberiger van wordt, want er komt altijd wel weer een album langs wat de moeite waard is.
Uncut gaat altijd vergezeld met een CD en dit keer is het de beurt aan de rockband Big Star. Deze band werd begin jaren 70 in Memphis opgericht. De band maakte direct een aantal albums die in de categorie meesterwerk vallen. 
Helaas liet platenmaatschappij Stax het helemaal liggen en Big Star werd geen grote ster........... Jammer want hoewel het derde album weer een pareltje was, besloot de band door uitblijven van commercieel succes er mee te stoppen.
 
Tussen 1993 en 2010 heeft de band het nog eens geprobeerd en dat leverde een vierde studio album op. Niet slecht maar een stuk minder dan de drie voorgangers.
Mede door gepruts van Stax heeft Big Star nooit de status gekregen die ze eigenlijk op basis van hun muziek wel zouden verdienen.
Uncut doet met deze CD dan ook een mooie zet om deze uitstekende band toch nog eens de aandacht te geven die ze verdienen.
Heerlijke compilatie is deze bonus CD en het voelt echt als een bonus want ik kocht de Uncut om heel andere redenen. 
 
Bij de koffie morgen gaat deze Big Star sampler nog lekker een keer in de CD machine.............



Dewey Martin

Het is vandaag de geboortedag van deze in Canada geboren drummer. Martin is in 2009 op 69 jarige leeftijd overleden wat we toch te jong mogen noemen.
Martin heeft in een aantal bandjes gespeeld voor hij gevraagd werd om drummer te worden bij de legendarische Buffalo Springfield. 

Martin drumt op alle drie de albums die deze superformatie heeft uitgebracht, maar op het laatste album Last Time Around is hij slechts op 5 van de 12 tracks te horen.
De titel van het album deed al vermoeden dat het niet erg meer boterde. Voor het derde album in de winkel lag was Buffalo Springfield helaas al ter ziele.

Dewey Martin heeft nog geprobeerd met een aantal andere muzikanten onder de naam Buffalo Springfield een doorstart te maken. Ego's Stephen Stills en Neil Young konden zich daar niet in vinden en wisten dat te blokkeren.
 
Martin wilde het echter niet loslaten en zocht allerlei wegen om toch iets te doen met de naam Buffalo Springfield.
Alle door- en herstarts zoals New Buffalo Springfield, Buffalo Springfield Again (naam van een band dus) en Buffalo Springfield Revisited moeten toch vooral beoordeeld worden als wat geforceerd vast houden aan die "goede oude tijd". 
Geen van die trajecten heeft ook iets opgebracht wat maar in de buurt komt van wat ooit een band was die de potentie had om een van de meest legendarische bands te worden.

Dat alles had overigens niks te maken met de kwaliteiten van Martin als drummer. De Canadees was gewoon een uitstekende drummer en heeft in de periode voor en na Buffalo Springfield veel uitstekend sessiewerk gedaan.
Zo heeft hij gedrumd bij The Everly Brothers,,The Monkeeys, Carl Perkins, Charlie Rich en Roy Orbison. Als je door dat soort artiesten wordt gevraag heb je echt wel wat in je mars

Nog wel een mooi detail zijn een aantal namen van bandjes waar Martin in het begin van z'n carrière heeft gespeeld. Wat te denken van Lucky Lee & The Blue Diamonds? Of van Sir Raleigh & The Coupons?
Heerlijke namen toch?  

Jammer dat Martin een groot deel van z'n carrière bezig is geweest om een plantje water te geven wat al heel lang dood was. Z'n energie op iets nieuws richten had wellicht meer opgeleverd zoals bij de andere ex-leden.

Dat wat Dewey met Buffalo Springfield gemaakt heeft blijft echter een van de mooiste erfenissen in de geschiedenis van de moderne muziek. 
Voor het eten even een schitterend verzamelalbum van deze legendarische band. 
Met achter de drumkit: Dewey Martin!
 

woensdag 18 september 2024

AC DC whisky

Afgelopen donderdag kwam ik deze whisky tegen en kon hem niet laten staan. Ik drink wel eens Ballantines. Niet dat het een geweldige whisky is maar ik drink het dan meer als een borrel.

Vooral als ik zit te knutselen met lijm en verf is een mooie Ardbeg of Coal Ila gewoon zonde. Afgelopen jaar bracht Ballantines twee speciale edities uit die muziek gerelateerd zijn. Naast deze AC DC is er ook een fles met Queen. De whisky is gewoon de standaard blend. Kroeg whisky die met een klontje ijs prima gebruikt kan worden om een slechte dag weg te spoelen.

Ik kon deze niet laten staan en wil nu eigenlijk ook wel die van Queen hebben. Alleen toen ik daar naar ging zoeken kwam ik het bericht tegen dat Ballantines eerdaags flessen uitbrengt met John Lennon en Elton John.
Voor je het weet heb je er een hobby bij want er was al whisky met Bob Dylan, Elvis, Kiss, Scorpions  en The Rolling Stones. Die laatste in een geweldige karaf met de bekende tong.

Merken als Jim Bean en Jack Daniels hebben dan weer verpakkingen uitgebracht in de vorm van een gitaarkoffer. 

Kortom: het is typisch zo'n thema wat uit de hand kan lopen...............

Niet een heel stevige en zeker geen complexe whisky, maar na een dag hard werken met de juiste muziek toch wel binnen te houden.

maandag 16 september 2024

50 jaar Late For The Sky

Jackson Browne heeft een groot aantal schitterende albums gemaakt maar deze Late For The Sky mogen we toch wel als zijn meesterwerk beschouwen. Deze maand is het al weer 50 jaar geleden dat dit album verscheen.
Jackson Browne is een artiest waar ik al snel fan van was, maar in 1974 moest de grote doorbraak nog komen. Eigenlijk kwam die pas twee jaar later met het album The Pretender.
 
Late For The Sky is het derde album van Jackson Browne. Na zijn fenomenale debuutalbum Jackson Browne dat in 1972 verscheen kon je je niet voorstellen dat hij nog een stap ging maken.
Opvolger For Everyman (1973) doet niet onder voor het debuut en dat was al heel knap, maar met deze Late For The Sky zette hij in 1974 nog een stap.
Jackson Browne is een uitstekende songwriter en houd zich daarbij niet aan de radioformules. Een liedje is voor hem als het klaar en niet als "de tijd op is". Van de acht nummers zijn er vijf langer dan vijf minuten!
Daarnaast is hij een prima gitarist en pianist maar mijn grote waardering voor hem liggen toch bij zijn zangkwaliteiten en zijn heerlijke stem. Jackson Browne speelt en mix van Pop, Rock, Folk en Country. Die mix in combinatie met zijn geweldige stem zorgen voor een geheel eigen sound.
 
Jackson Browne heeft een wat melancholische manier van zingen, maar in combinatie met thema's als liefde of liefde die over is past dat juist erg goed. Daarnaast bevatten een aantal nummers toch niet alleen het einde van een relatie maar is er zelfs sprake van een einde aan alles.
In het schijnbaar luchtige "The Road And The Sky" wordt toch echt een volgende zondvloed aangekondigd. Even later op het album wordt hij nog concreter en benoemd het zelfs in het nummer  "Before The Deluge".
 
Naast de titelsong en het genoemde "Before The Deluge" is "For A Dancer" mijn absolute favoriete nummer. Dat mag op mijn eigen uitvaart gedraaid worden. Is ook bij de uitvaart van diverse bekende artiesten gedraaid en zelf door Jackson Browne zelf. Ik ben geen danser maar danser is ook prachtige een metafoor zijn voor bewegen, doen.....
 

vrijdag 13 september 2024

Neil Young Archives Vol. III Takes

Neil Young bracht vorige maand Vol. III uit in de serie Neil Young Archives (hierna NYA), Net als bij de vorige twee delen gaat het nu ook weer om een box met CD's (of Bluerays) en deze keer zitten er maar liefst 17 schijfjes in.

Bij deze Vol. III worden de jaren 1976–1987 onder de loep genomen. Een lawine aan niet eerder uitgebracht materiaal. Zoveel dat je dat in een weekend niet zomaar weggedraaid krijgt.
Deze Vol. III box krijgt net als de vorige twee delen ook weer overal 4 en 5 sterren. Daarom betreuren vinylfans het nog steeds jammer dat deze boxen niet op LP verschijnen.

Van de vorige twee boxen zijn een aantal CD's als losse LP verschenen. Zo verschenen losse vinyl versies van Live at the Fillmore East en Live at Massey Hall welke deel uitmaakte van NYA Vol. 1.
Uit Vol 2. zijn Roxy: Tonight’s the Night Live, Homegrown, Dume en Odeon Budokan als losse LP's verschenen.

Bij Vol. 3 kiest Neil Young er in eerste instantie voor om een verzamelaar uit te brengen met 16 tracks. Album verscheen vorige week maar ik was toen op vakantie. Weer thuis gelijk een exemplaar gescoord want ik heb nu eenmaal een compleetheids-syndroom als het om Neil Young op vinyl gaat.
De NYA CD boxen laat ik in de winkel staan..............er zijn grenzen (vooral budgetair)

Takes is zeker geen slecht dubbelalbum maar voelt hier en daar toch wat rommelig aan. Zelf ben ik sowieso niet zo van de verzamelalbums. Losstaand 16 prima nummers allemaal in niet eerder uitgebrachte uitvoeringen. Soms opvallende zoals "Hey Hey, My My (Into the Black)" samen met New Wave band Devo. Nummer had overigens van mij achterwege mogen blijven. Eind 70er jaren had ik dit beslist geweldig gevonden, want ik zat toen zelf in een behoorlijk Punk en New Wave periode. De eeuwigheidswaarde van deze uitvoering is wat mij betreft echter niet zo hoog.

"Thrasher" is een van mijn favoriete nummers van ome Neel en de versie op deze Takes wordt ik wel heel erg blij van. Dat mede door de geweldige geluidstechniek en fenomenaal goed geperste platen. Geen spikje, geen ruis...........stil waar stil moet zijn. Platen zaten ook niet onder het papierstof wat helaas geen uitzondering is.

Alles zit natuurlijk weer in een prachtige hoes met uitvoerige info over de 16 nummers. Hoewel gevoelsmatig sommige nummers niet bij elkaar horen, is het een heerlijke wandeling door de jaren 76-87 van deze eigenzinnige artiest. 

 M'n favoriete nummers naast het reeds genoemde "Trasher" zijn "Hey Babe", "Comes A Time" en "Hitchhiker".
Toch hoop ik stiekem dat van de 17 CD's uit de NYA Vol. III er toch nog een paar op vinyl worden uitgebracht.

 
Neil Young verschenen op vinyl dit jaar:

Nog te verwachten op vinyl in 2024:
Live At The Fillmore East 1969 (2lp) - Crosby, Stills, Nash & Young - 25 okt 2024