Deze dag ontstond in Nepal om kinderen dichter bij de natuur te brengen. Vooral om ze te leren dan modder niet vies is. Als kind vond ik het in ieder geval geweldig om in de modder te spelen.
Ook in Nederland heeft modderdag voet aan de grond gekregen en volgens IVN Natuureducatie doen vandaag 160.000 kinderen mee aan het ontdekken van modder. Prima!
Modder en muziek dan maar. Uiteraard hebben we de band Mud en Blues gigant Muddy Waters. Modderige wateren is overigens regelmatig gezongen zoals door Linda Ronstadt met "(Up To My Neck In) High Muddy Water".
Voor vandaag hou ik het even bij het album Mudlark van Leo Kotke. Het is het vierde album van Kotke en verscheen in 1971. Kotke had zich toen met zijn vingervlugheid al bewezen en fijnproevers van dit specifieke genre smulde bij de release van dit album.
Hier en daar was er wat kritiek dat er teveel stijlen op dit album staan. Dat is zeker waar en persoonlijk vind ik dat een heel dikke plus.
Juist door die diverse stijlen is de titel Mudlark zo goed gekozen. Een mudlark is iemand die in de modder zoekt of hij iets waardevols kan vinden. Door je als luisteraar echt aan dit album over te geven ben je een echte muzikale mudlark.
Een heerlijke zoektocht die je oren doen verrassen met een bijna Jazz Rock nummer en dan weer wat Barok en andere klassieke invloeden. Kotke laat dan horen dat als hij in de middeleeuwen had geleefd de wereldkampioen onder de minstrelen was geweest. Wat een snarenmeester is dit toch!
Hoewel het album wat klassieke invloeden kent ligt de nadruk op Folk en Roots Rock. Het valt echter niet mee dit album even in een bepaald bakje te zetten. Hierdoor blijft het album zelfs na 50 jaar voor enorm luisterplezier zorgen.
Het album is tevens wel een mooie metafoor ten aanzien van de vinyl aficionado. Uren door bakken zoeken op een platenbeurs naar die ene parel die je graag aan je collectie toe wilt voegen.
Kom je overigens op een beurs deze Mudlark tegen? Doen!
Leuk detail tot slot: de gitaren van Kotke waren kort voor de opnames gestolen en dit album is gemaakt met een gekregen (Martin) en een geleende gitaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten