dinsdag 22 november 2022

Heilige Cecilia

Cecilia is de beschermheilige van de muzikanten. Ze stierf rond 230 een marteldood. Cecilia vluchten tijdens haar leven in de muziek en werd zo de beschermheilige van de muzikanten. 

Oorspronkelijk lag Cecilia begaven in de Ceciliacrypte in de catacombes van Rome. In 821 werd op voorspraak van Paus Paschalis I haar lichaam verplaatst naar de Basiliek van Santa Cecilia in Trastevere waar tevens een schitterend standbeeld van haar te vinden is. Een replica van het beeld is te bezichtigen in de eerder genoemde crypte.

22 november is de naamdag van de heilig verklaarde Cecilia. Het herdenken van heiligen op hun naamdagen komt nog nauwelijks voor, maar 22 november is dankzij Cecilia uitgeroepen tot dag van de muzikanten.

In het Toscaanse plaatsje Massa Marittima is een orgelmuseum wat vernoemd is naar Cecilia. Door de jaren heen zijn ook een groot aantal koren en muziekverenigingen naar Cecilia vernoemd.

Niet zo moeilijk om hier een plaat bij uit te zoeken want Simon and Garfunkel hadden met het nummer "Cecilia" in 1970 een wereldhit. Het was de derde (van de vier) hitsingle afkomstig van het album Bridge Over Troubled Water.

De tekst klopt klopt binnen de context van dit blogje voor geen meter, maar toch een heel fijne plaat om de dag van de muzikanten te vieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten